Sunday, 23 September 2012

SEJARAH TERCIPTA ... PERTANDINGAN KAPAL TERBANG KERTAS 1MALAYSIA 2012


1MALAYSIA PAPER AIRPLANE CONTEST (1MPAC)

Assalamualaikum w.b.t. sebagai pembuka bicara.

Tarikh yang dinantikan akhirnya tiba. Pertandingan Kapal Terbang Kertas yang julung kalinya diadakan di Malaysia.

Pendaftaran terbuka kepada semua warga Malaysia. Memang ada diiklankan di surat khabar, media elektronik serta internet. Termasuk dalam fb. Pendaftaran terbuka bermula bulan April hari itu sehingga hari pertandingan. Lama tu.

Penulis hanya tahu pertandingan ini apabila PPDHL (Pejabat Pelajaran Daerah Hulu Langat) menghantar surat mengenai pertandingan ini. Penulis membuat pemilihan dengan mengadakan pertandingan kapal terbang kertas peringkat sekolah. Memang mendapat sambutan yang menggalakkan. Tetapi pada ketika ini tidak berapa tahu mengenai peraturan – peraturannya yang sebenar.

Walaupun nampak macam pertandingan yang remeh, namun pertandingan kapal terbang kertas ini telah dipertandingkan di peringkat dunia. Pemenangnya ialah peserta dari Jepun yang berjaya menerbangkan kapal terbang di udara selama 27 saat.

Lihat video klip ini (antara contoh terbaik lipatan kapal terbang kertas terbaik) :Juga ini

 


Untuk rekod dunia sila baca artikel ini : rekod kapal terbang kertas


Pertandingan kapal terbang kertas ini buat pertama kalinya tahun 2012 diadakan di Malaysia hasil inisiatif penganjur iaitu Well Add dan Pusat Sains Negara.
Nak tahu lebih lanjut klik di sini : 1MPAC laman sesawang, 1MPAC fbSejarah tercipta....

Secara ringkas penulis akan mencoret mengenai format pertandingan. Apa – apapun penganjur berhak mengubah format pertandingan apabila diperlukan.

Pada asalnya, peserta yang mewakili sekolah penulis adalah seramai 10 orang. Namun pada pagi Sabtu 22 September 2012 (lagipun hari Sabtu tu merupakan hari ganti persekolahan sempena raya tempoh hari), hanya 9 orang sahaja yang muncul. Seorang lagi diberitahu sakit pada hari tersebut.
Melapor diri di kaunter pendaftaran. Pertandingan ini dibahagikan kepada 3 kategori iaitu, sekolah rendah, sekolah menengah dan terbuka. Kategori sekolah menengah mempunyai peserta yang paling ramai. Cuba bayangkan ada sekolah dari Pahang yang menghantar sehingga 90 peserta.

Bagi peringkat sekolah rendah, tidak tahu sebenarnya bilangannya. Namun kalau dikira lebih kurang 80 orang sahaja.

Pertandingan bermula dengan pusingan 1. Peserta dibahagikan kepada 5 orang satu kumpulan. Pada pusingan pertama ini hanya seorang peserta sahaja layak ke peringkat yang seterusnya. Peserta yang mana kapal terbang paling lama di udara dikira sebagai pemenang.

Peserta diminta untuk membuat kapal terbang kertas (bebas) daripada kertas bersiri A4 80 gram yang dibekalkan. 3 helai seorang peserta dan peserta menggunakan salah satu sahaja kapal terbang kerana balingan yang dibenarkan hanya sekali sahaja. Peserta membuat kapal terbang kertas di ‘holding area’.

Peserta perlu membaling daripada bawah di ‘launcher pad’, gaya balingan terpulang masing – masing. Sila lihat klip ini.

Juara setiap kumpulan akan mara ke pusingan yang kedua.

Peserta dari sekolah penulis, daripada 9 orang, 3 orang layak untuk pusingan yang seterusnya. Alhamdulillah. Mereka dalam senarai 15 yang terbaik untuk pusingan yang kedua. Masih lagi mengikut format pusingan yang pertama, peserta akan membaling kapal terbang kertas dalam 5 orang sekumpulan. Namun kali ini masa akan diambil.

Setelah selesai 3 kumpulan membuat balingan pusingan kedua, penulis mendapati salah seorang peserta sekolah penulis berada di ranking yang kedua. Alhamdulillah ada harapan membawa balik sesuatu.

Maju ke peringkat ketiga, peringkat akhir. 10 peserta dengan masa terbaik diberi peluang untuk membuat balingan. Alhamdulillah, sekolah penulis masih lagi mempunyai 3 orang wakil tadi. Masih lagi menggunakan format balingan 5 orang sekumpulan.

Akhirnya setelah membuat balingan, dua orang peserta sekolah penulis berjaya menjadi juara dan naib juara. Peserta yang berada di ranking yang keduas itu tadi mendapat tempat pertama dengan masa 5.27 saat, manakala tempat kedua juga dimenangi oleh peserta sekolah penulis dengan masa 4.74 saat. Dan seorang lagi wakil mendapat tempat yang kelapan.


Video balingan juara


Juara membawa pulang trofi, hamper, tiket firefly ke Hadyai dan sebuah telefon bimbit Samsung Galaxy Y. Tempat kedua pula membawa pulang trofi, hamper dan sebuah telefon Samsung Corby dan tempat kelapan Alhamdullillah mendapat medal. Semua peserta mendapat sijil penyertaan.INI SEMUA AKAN TERPAHAT DALAM SEJARAH SKTK.
*PERTANDINGAN YANG PERTAMA KALI DIADAKAN MALAYSIA.
*BERJAYA MENEMPATKAN SERAMAI 3 ORANG WAKIL DALAM PERINGKAT AKHIR.
*BERJAYA MENDAPATKAN TEMPAT PERTAMA UNTUK PERTANDINGAN YANG PERTAMA KALI DIANJURKAN.
*PESERTA YANG MENANG MERUPAKAN JUARA MALAYSIA, CATATAN MASA PESERTA TERSEBUT AKAN MENJADI REKOD MALAYSIA.
*KEJAYAAN PALING BESAR YANG DIKECAPI OLEH PANITIA SAINS SKTK dan JUGA SECARA PERIBADI. PENULIS BERASA AMAT BANGGA DAN GEMBIRA YANG TERAMAT SANGAT.

TAHNIAH KEPADA SEMUA YANG TERLIBAT DAN YANG MEMBERI SOKONGAN.
ALHAMDULILLAH, SEMUA INI KETENTUAN ALLAH DAN KITA BERUSAHA UNTUK MENDAPATKANNYA.

No comments:

Post a Comment