Wednesday, 10 June 2015

PASUKAN BOLA BALING SEKOLAH SKTK 2015

Asam Garam Menyediakan Sebuah Pasukan Yang Boleh Bersaing : Siri 2 sambungan tahun lepas

Alhamdulillah... bersyukur.
Perasaan penulis bercampur gembira, teruja dan terkejut.

Pencapaian tahun ini amat memberansangkan. Berentap di pentas akhir buat kali pertama dalam sekian lama penulis terlibat dengan sukan permainan bola baling ini.

KPI tahun ini adalah mara ke peringkat separuh akhir salah satu pasukan sama ada pasukan perempuan atau pasukan lelaki.

Bonus!!! Tahun 2015, kedua – dua pasukan perempuan dan lelaki mara ke peringkat separuh akhir.

Bonus yang kedua!!! Pasukan perempuan mara ke peringkat akhir. Terkejut bercampur dengan gabra.


Pasukan Perempuan SK Taman Kosas (‘Two Thumbs up just for all of U’) – semangat baju baru
Berdiri dari kiri : Quratun, Nadhirah, Marsya, Dina, Raihah, Rauqah, Fatin, Anis, Emylia, Hanna, Raihanah, Syaidatul
Duduk bawah : Najwa

Tahun ini Kejohanan Bola Baling peringkat daerah Hulu Langat diadakan pada awal tahun ini pada 20 hingga 22 Januari 2015 bertempat di SK Kantan Permai, Kajang.

Sesi perlawanan persahabatan seperti tahun lepas tidak dapat dilakukan memandang tarikh  kejohanan terlalu awal. Namun perlawanan simulasi dan perlawanan peringkat sekolah berjaya dilaksanakan sebagai persediaan pasukan.

Bermula dengan mesyuarat penyelarasan pada awal bulan Januari dan undian kumpulan dibuat. Pasukan perempuan berada dalam kumpulan C bersama dengan pasukan SK Bandar Tun Hussein Onn 2, SK Pandan Jaya dan SK Ampang Campuran.
Manakala pasukan lelaki diundi di dalam Kumpulan A bersama dengan pasukan SK Cheras Indah, SK Bandar Baru Bangi dan SK Saujana Impian.

Laluan pasukan perempuan SK Taman Kosas ke final...
Peringkat Kumpulan menang dengan SK Bandar Tun Hussein Onn 2 4-0, seri dengan SK Pandan Jaya 1-1 dan menang ke atas SK Ampang Campuran 8-0 dan terus dinobatkan sebagai Juara Kumpulan.
Peringkat suku akhir menentang SK Sungai Ramal Dalam (SURADA) dan kemenangan berpihak kepada pasukan SK Taman Kosas dengan jaringan 3-1. Mara ke peringkat separuh akhir pada hari ketiga kejohanan menentang SK Cheras Baru dengan kemenangan 4-1. TAHNIAH!!!. ALHAMDULILLAH.
Mara ke final menentang SK Kantan Permai (Tuan Rumah), namun berpunca dari ‘nervous’ yang melampau pasukan tewas dengan jaringan 0-6.

Laluan pasukan lelaki SK Taman Kosas ke peringkat separuh akhir...
Peringkat Kumpulan menang ke atas pasukan SK Bandar Baru Bangi dengan jaringan 2-1, menang ke atas SK Saujana Impian 2-1 dan seri dengan pasukan Cheras Indah 1-1.
Peringkat suku akhir menentang SK Bandar Tasik Kesuma dengan jaringan 2-0 sebelum tewas di peringkat separuh akhir kepada tuan rumah SK Kantan Permai dengan jaringan seri 1-1 dan dibawa ke penentuan balingan penalti yang berpihak kepada tuan rumah dengan jaringan 3-0.
Namun, tahniah juga kepada pasukan lelaki atas pencapaian mara ke peringkat separuh akhir.


Cikgu Kamarul dengan Pasukan Lelaki

Keputusan Kejohanan Bola Baling peringkat daerah Hulu Langat 2015...
Bagi pasukan lelaki Johan dimenangi oleh SK Kantan Permai, Naib Johan SK Seri Sekamat, tempat ketiga bersama dimenangi oleh SK Taman Kosas dan SK Taman Nirwana.

Bagi pasukan perempuan, Johan disandang oleh SK Kantan Permai, Naib Johan KAMI, tempat ketiga bersama dimenangi oleh SK Cheras Baru dan SK Kajang Utama.


Pasukan Lelaki SK Taman Kosas
Berdiri dari Kiri : Amir, Agha, Aiman Haiqal, Ilham, Datu Farysh, Razmi, Aiman Basir, Raja, Shahir, Irfan, Hakkan, Farhad, Datu Farhad, Haqeem, Cikgu Kamarul.


Pasukan Perempuan SK Taman Kosas
Berdiri dari kiri : Raihanah, Syaidatul, Emylia, Nadhirah (Adik), Quratun, Dina, Cikgu Rosdi, Rauqah, Cikgu Kamarul, Raihah, Cikgu Azmi, Hanna, Anis, Najwa, Marsya dan Fatin.

Walaupun kami (pasukan perempuan) tewas di Final dengan jaringan besar, namun ia sudah memadai bagi kami yang tidak percaya sama sekali boleh mara hingga ke peringkat Akhir. Dengan berbekal semangat ‘baju baru’ dan berpasukan yang menjadi rahsia kami untuk berjaya.

Antara faktor kejayaan yang boleh dirumuskan bagi pasukan tahun ini adalah seperti persediaan awal pasukan yang menitikberatkan stamina, teknik dan asas permainan (baling dan tangkap bola), kemahiran dan taktikal permainan.

Sewaktu perlawanan perlu ada disiplin yang tinggi, mengikut arahan jurulatih, tidak tinggal posisi yang ditetapkan, rajin dan sentiasa mencari tempat kosong, main ikut peraturan dan minimakan kesalahan dalam permainan, bermain dengan permainan kita dan ‘enjoy your game’, serta bermain dalam satu pasukan. Tambahan lagi perlu ada kapten yang berwibawa.

Bonus lagi!!!
Dua orang pemain pasukan perempuan dan tiga orang pemain pasukan lelaki terpilih untuk sesi pemilihan pasukan daerah Hulu Langat ke peringkat negeri Selangor yang diadakan di SJKC Sin Ming, Sabak Bernam pada 9-15 Februari 2015.


Mereka yang terpilih untuk sesi pemilihan ialah Anis Sahira bt Malagustin, Nur Hanna Hazirah bt Mohamed Hazanisham, Ahmad Farhad bin Ahmad Fuad, Muhammad Hakkan Ahlami bin Mohamad dan Muhammad Irfan b Omar Baki.
Sesi pemilihan pasukan daerah diadakan di SK Kantan Permai dan sesi latihan pasukan daerah diadakan di UKM Bangi.


Namun yang terpilih untuk mewakili pasukan daerah ialah Anis Sahira bt Malagustin, Muhammad Hakkan Ahlami bin Mohamad dan Muhammad Irfan b Omar Baki. TAHNIAH diucapkan!!!.

Bagi diri penulis ini pertama kali penulis menyertai barisan pegawai yang mengiringi pasukan ke peringkat Negeri Selangor selaku Fisioterapi. Berpeluang untuk melihat permainan bola baling pada peringkat yang lebih tinggi.

Pemilihan dan persediaan pasukan bagi tahun 2016 diteruskan dengan lebih awal dengan pemilihan pelatih – pelatih yang dikenali sebagai ‘Kosas Young Handballers’. Teruskan kemaaraan untuk menjadi JUARA. Doakan kami.

Pasukan Bola Baling sekolah mengambil kesempatan untuk mengucapkan jutaan terima kasih kepada semua pihak yang menyokong kami terutama ibu bapa para pemain, para pentadbir, barisan guru – guru SKTK dan warga SKTK. Terima kasih semua.

JOM KITA BERLATIH.........

p/s : Tercari – cari juga pertandingan terbuka di kawasan Lembah Klang bagi pasukan bola baling bawah 15 tahun. Kami juga menerima jemputan untuk bermain perlawanan persahabatan sekiranya ada.

1 comment: